Voor hun Raad van Toezicht van vier personen wierf Coöperatie Boer en Zorg (CBZ) twee nieuwe toezichthouders via Zoek+Vind, het wervingplatform van PMP en de NVTZ. Hoe dat verliep? We vroegen het aan Inge de Vries, directeur-bestuurder van CBZ, en Tineke Kuijpers, voorzitter van de RvT.

CBZ heeft net als veel zorgorganisaties een druk jaar achter de rug. Naast het verlenen van zorg, het voldoen aan alle wet- en regelgeving en het regelen van een ledenraad, wilden ze ook twee nieuwe leden voor hun Raad van Toezicht werven.

Want zeker in drukke en hectische tijden is het fijn om een goede bemenste RvT te hebben, vertelt directeur-bestuurder Inge de Vries. “Het is goed om ook perspectieven van buiten te krijgen, een andere blik, nieuwe kennis en ervaring. Dan krijg je ook eens andere oplossingen, waar je zelf misschien niet aan had gedacht. Dat helpt je als organisatie.”

Zoeken op kenmerken

Omdat binnenkort twee termijnen verlopen binnen de RvT, ging CBZ op zoek naar nieuwe toezichthouders via NVTZ Zoek+Vind. “De onafhankelijke manier van werven van dit platform trok ons daarbij aan”, vertelt Tineke Kuijpers, voorzitter van de RvT, hierover. “Ze hebben ons al eerder aan een hele goede toezichthouder geholpen en ook voor deze zoektocht kwamen we bij Zoek+Vind uit.

Je zoekt namelijk op kenmerken en niet op een bekende naam of gezicht. Hierdoor vind je mensen die meteen al goed bij je passen. Heel zuiver en net even anders dan bij een groot wervingsbureau of een advertentie.”

Buiten je eigen vijver vissen

“En in je eigen vijver vissen, levert altijd minder op”, voegt Inge toe. “Voor mij stond voorop dat ik zo breed mogelijk wilde zoeken. En dat kan via Zoek+Vind, vanwege de grote pool van kandidaten die daar staat ingeschreven.

De voordelen van het platform zijn wat mij betreft dat ze je praktisch veel werk uit handen nemen en dat je objectief en breed kunt zoeken. Voor iedere functie konden we twee tot drie mensen uitnodigen voor een persoonlijk gesprek en iedereen die we spraken was benoembaar.”

Met ons meedenken

Tineke vertelt dat de begeleiding vanuit het platform soepel verliep. “We waren met een grote groep mensen die wilde meedenken en kijken, waaronder mensen uit onze cliëntenraad en coöperatieraad. Dan moet je iedereen op de juiste manier te betrekken.

Gerben van der Werf van Zoek+Vind bleef met ons meedenken en had de volle aandacht voor onze vragen en opmerkingen. Uiteindelijk hebben we twee goede kandidaten uitgekozen. We gaan vol goede zin met elkaar aan de slag.”