Toen Neboplus voor de tweede keer in een jaar tijd een nieuwe toezichthouder zocht, wilde RvT-lid Margreet Zeelen het handiger aanpakken. ‘Het sollicitatieproces ging sneller én professioneler via Zoek+Vind.’

Neboplus is een woonzorgorganisatie met vestigingen in Barneveld en Voorthuizen. De stichting biedt huisvesting, zorg, ondersteuning en welzijn aan ouderen. Begin 2023 had de RvT een vacature omdat de zittingsperiode van één van de collega’s van Margreet verstreken was. “We hebben verschillende kanalen ingezet: van advertenties in (regionale) kranten tot  mond-op-mond reclame. Maar de reacties sloten niet aan bij wie we zochten.” Bij elke nieuwe reactie die binnenkwam, volgde overleg en soms een gesprek. “Uiteindelijk vonden we een goede kandidaat, maar het heeft ons veel tijd gekost.”

Efficiëntere aanpak

Eind 2023 was er weer een vacature. “Nu gaan we het efficiënter aanpakken”, dacht Margreet. De zoektocht vond plaats via twee sporen. Naast een advertentie in de regionale krant schakelde ze Zoek+Vind in. “Vaak zie ik standaard profielteksten in vacatures voor RvT-leden. Als RvT  hadden wij ook al een uitgebreide omschrijving gemaakt, maar tijdens de sessie met Gerben van der Werf van Zoek+Vind hebben we onze eisen en wensen nog verder aangescherpt en voor onszelf verduidelijkt. Welke kennis, vaardigheden en eigenschappen zijn echt belangrijk? En wat is fijn om te hebben?”

“Iemand vinden die voldoet aan al onze eisen en wensen, is onmogelijk. Daarom is het goed om vooraf objectief vast te stellen hoe je bepaalde eigenschappen weegt, zonder dat de persoon voor je zit.” Margreet heeft veel ervaring met het bekijken van profielschetsen en het voeren van sollicitatiegesprekken. “Maar het is waardevol om het zo professioneel en stapsgewijs aan te pakken.”

Heel tevreden

De profielen van de sollicitanten die via de krant reageerden, gingen -met hun goedkeuring- mee in de matchingsmethode van Zoek+Vind. “Daarna bespraken we de shortlist. In plaats van namen staan er nummers bij de profielen, je oog valt direct op de eigenschappen. Er is geen ruis, dat objectiveert enorm.”

“Zo’n eerste selectie is een goed begin. Daarna hoef je alleen nog maar te kiezen met welke kandidaten je in gesprek wilt en plan je deze gesprekken in. Uiteindelijk vonden we uit de database snel een geschikte kandidaat met wie we heel tevreden  zijn.”